Mooi bezoek aan museum ’t Brabants Leven

Gepubliceerd door John Bertens op

Mooi bezoek aan museum ’t Brabants Leven Het was een aparte belevenis, dat uitstapje van 15 mei naar museum ’t Brabants Leven. We carpoolden naar Den Dungen, waar we uitstapten bij de mooie authentieke boerderij van de familie van der Heijden. Wat meteen opviel was het gigantische terrein om de boerderij, waarin diverse bijgebouwen in oude stijl en een schitterende tuin.


De heer Van der Heijden en zijn assistent kwamen ons begroeten en we splitsten ons in twee  groepen van elk zeven deelnemers om de rondleiding meteen te beginnen. Ko Schaaders zag meer in een begin met koffie en zo zaten we even later aan een lange tafel in een ruimte met rondom oude muziekinstrumenten, strijkijzers van vroeger, antieke lampen en zo meer. Na de koffie met rozijnenbrood begonnen we ons bezoek aan de diverse bijgebouwen, elk gevuld met op  thema bijeengebrachte spullen.

Zo bezochten we een kruidenierswinkel, een klompenmakerij, een wasserij, een timmerwerkplaats, een smidse, een bakker, een dokterspraktijk met oude instrumenten, een schooltje en een ruimte gevuld met aan het Rijke Roomse Leven herinnerende dingen. En dat is nog maar een deel van wat we zagen; te veel om op te noemen.

De uitleg ging vergezeld van humoristische verhalen over vroeger, wat de rondleiding extra leuk maakte.  Het bezoek eindigde zoals het begon: aan de lange tafel met koffie en wat lekker. We waren het met elkaar eens dat we meer gezien hadden dan we konden onthouden, maar dat het geweldig was.