Willen we windmolens langs de A58 bij De Blaak, of kunnen die beter ergens anders komen? En hoe kunnen de 2500 huizen in onze wijk het snelst en goedkoopst van het gas af? Dat zijn ingewikkelde vragen, maar gelukkig kunt u bijdragen aan de antwoorden. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt meedenken met klimaatvraagstukken. We leggen dat in dit artikel uit.

Energiecoöperatie De Blaak

Een makkelijke eerste stap is om u aan te sluiten bij Energiecoöperatie De Blaak. Dat kost slechts 10 euro per jaar. Daarvoor bent u lid, en kunt u ook meedenken met plannen rondom de energietransitie. De energiecoöperatie houdt verschillende klankbordgroepsessies waarbij u kunt meepraten, bijvoorbeeld als het gaat om energieopwekking, het plaatsen van zonnepanelen, of het isoleren van uw huis.

De energiecoöperatie is ook in gesprek met de gemeente en provincie over plannen rondom duurzaamheid. Zij weten daarom al in een vroeg stadium over aankomende plannen. U kunt hun nieuwsbrief volgen om op de hoogte te blijven.

Gemeentelijke regelingen

De gemeente Tilburg heeft een programma genaamd Aan De Slag Met Je Huis. De naam zegt al genoeg. Met dat programma worden bewoners gestimuleerd hun huis te verduurzamen.

Via Aan De Slag Met Je Huis is het mogelijk verschillende subsidies te krijgen om milieuvriendelijke verbeteringen aan uw huis door te voeren. Er zijn bijvoorbeeld subsidies voor het isoleren van de gevel, het dak of de vloer, of voor het plaatsen van HR++-glas.

Daarnaast is het mogelijk om advies in te winnen. Dat kan zowel telefonisch (dan is het gratis), als via internet of met een huisbezoek (daarvoor betaalt u een kleine vergoeding). Daar krijgt u in ieder geval nog in maart wel een flinke korting op.

Kijk voor alle informatie op www.aandeslagmetjehuis.nl.

REKS

Tilburg, en daarmee De Blaak, valt binnen de energieregio Hart Van Brabant. Daar wordt gewerkt aan verschillende plannen rondom de energietransitie. Die plannen heten het REKS, wat staat voor Regionale Energie- en Klimaatstrategie.

Het definitieve REKS is inmiddels vastgesteld. U kunt het hier teruglezen.

In het REKS staat gedetailleerd beschreven wat er in de regio moet gebeuren met het plaatsen van windmolens en zonneparken, hoe energiehubs eruit moeten komen te zien, en hoe de rekening voor die plannen moet worden verdeeld.

Het REKS houdt regelmatig feedbacksessies voor bewoners. Daarin kunt u uw mening geven. Er zijn informatieavonden die u kunt bijwonen. Het REKS vertelt dan meer over de plannen, en u kunt daarover meepraten. Vanwege de coronarichtlijnen vinden die momenteel vooral online plaats.

De eerstvolgende REKS-informatieavonden vinden plaats op:

Maandag 15 maart, 19.30 uur (Zonne-energie in Hart van Brabant )
Maandag 22 maart, 19.30 uur (Aanpassingen aan klimaatverandering)