BIJZONDERE KERSTBRUNCH 20 DECEMBER 2016

Auteur: Ko Schaaders
Tradities zijn er om in ere te houden. Dus ook dit jaar weer op dinsdag 20 december de Kerstbrunch. Inmiddels is de Kerstbrunch zo populair dat de 70 beschikbare kaarten snel verkocht waren. Plezierig om te constateren was dat er ook ‘nieuwelingen’ bij waren. Immers de Kerstbrunch is er voor alle senioren uit De Blaak en niet alleen voor de reguliere koffieochtend bezoekers, al hebben die wel de eerste keus bij het kopen van de toegangskaarten. De ochtend begon met koffie/thee en heerlijk Kerstbrood aangeboden door De Hofstede. Zo tegen half elf begonnen de Melodiva’s met hun eerste optreden van een half uur. Het muzikale viertal bestond dit keer uit: Nancy Verschuuren, Nienke Cursio en Marco Geboers, instrumentaal ondersteund door pianist Henk Stoop. Zowel in het eerste als tweede half uur brachten de Melodiva’s een vrijwel geheel nieuw repertoire van licht klassieke kerstmuziek en evergreens ten gehore. Het enthousiaste applaus na afloop was meer dan ooit verdiend. Een klein cadeau uitgereikt door Jenny Schaaders onderstreepte nogmaals hoe intens iedereen had genoten. Capucijnenbroeder Richard van Grinsven hield een inspirerende toespraak zoals alleen hij daartoe in staat is. Een aantal geestelijke, wereld- en milieuaspecten kwam aan de orde. Zijn zorg ging speciaal uit naar de zorg voor Moeder Aarde. Zoals Broeder Richard daar stond in zijn bruine pij, een toonbeeld van eenvoud en verdraagzaamheid. Fijn dat hij er was. Ook hij werd door Ko Schaaders bedankt met een boekenbon. Na het laatste optreden van de Melodiva’s begon de feitelijke Kerstbrunch met heerlijke ossenstaartsoep en voor een ieder twee goed belegde broodjes. De na afloop overgebleven broodjes nam de broeder mee naar het klooster. En zo hoort het ook. “Die krijgen wij wel op” was zijn commentaar. Ko en Jenny Schaaders werden door Wijkraad voorzitter Ruud Zuer en zijn vrouw Anneke bedankt voor hun inzet. Natuurlijk is het prettig om waardering te krijgen. Maar we doen het graag voor de senioren uit onze mooie wijk. Als het ons gegeven is, willen we het graag voortzetten.

20170103_kerstbrunch1

20170103_kerstbrunch2

20170103_kerstbrunch3


 

PUBERBREIN 3 NOVEMBER 2016

puberbrein2

Op 3 november 2016 vond er in OBS De Blaak een interessante bijeenkomst met theater plaats voor ouders, opvoeders en iedereen die met jongeren te maken heeft.
De avond werd georganiseerd door Wijkraad De Blaak in samenwerking met de beide basisscholen, GGD, Gemeente Tilburg en Helder Theater.
Er waren 56 geïnteresseerden die een interessant en leerzaam programma voorgeschoteld kregen.

De avond werd geopend door Ruud Zuer, voorzitter van de wijkraad die allen hartelijk welkom heette. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen te informeren over de wijkraad en hen uit te nodigen zich via de website in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Celine Lecluse, medewerker van de GGD, leidde ons verder door het programma. Dat was een afwisseling van interactief theater waarbij na elke act een toelichting volgde door Celine.
De onderwerpen die aan bod kwamen waren;
Sociale ontwikkeling
Slapen, Mobiel mee naar bed
Sociale media
Lichamelijke ontwikkelingen
Seksuele voorlichting
Cognitieve ontwikkeling
Grenzen stellen
Alcoholgebruik.
De spelers van Helder Theater speelden de scenes op ludieke en soms humoristische wijze waarbij de onderwerpen goed aan bod kwamen. De interactie met de zaal was ook prima. En daarna volgden de leerzame toelichtingen door Celine.
Er was voldoende ruimte om vragen te stellen. Er was een jeugdverpleegkundige aanwezig die ook mee vragen kon beantwoorden.
Afsluitend werd de aanwezigen gevraagd een evaluatieformulier in te vullen en men kon desgewenst documentatiemateriaal meenemen.

We kijken terug op een interessante en leerzame avond

Nelly van der Bijl
ambassadeur Zorg, WMO en ouderennetwerk
wijkraad De Blaak

puberbrein


 

WOONLANDSCHAP DE LEYHOEVE 18 OKTOBER 2016

Op 18 oktober bezochten we met 42 Blaakbewoners de Leyhoeve. In de Pizzeria Il Forno vonden we allemaal een plaatsje en genoten we van koffie met appelgebak terwijl locatiemanager de heer Tromp Bakker ons over de Leyhoeve vertelde. Dat er behoefte was aan een dergelijk concept bleek wel bij de inschrijving: alle appartementen waren al verhuurd toen op 1 oktober 2014 met de bouw werd begonnen. De Leyhoeve is zeker geen ontoegankelijke zorginstelling, er komen dagelijks zo’n 600 bezoekers. Alle appartementen beschikken standaard over een badkamer, een complete keuken en in de slaapkamer over een modern hoog-laag kantelbaar bed, maar de rest van de inrichting verzorgen bewoners zelf. In totaal zijn er 70 soorten appartementen. Er wonen in de Leyhoeve mensen van zo’n 55 à 60 jaar, velen nog zeer vitaal die alleen een appartement huren, maar ook ouderen die lichte tot zware zorg nodig hebben. Voor bewoners met de hoogste zorgbehoefte zijn er zorgsuites met gezamenlijke woonkamers. Anders dan in veel zorgcentra zijn er geen “gesloten afdelingen”, maar wordt door de bewoners gebruik gemaakt van een slim horloge voor val- en dwaaldetectie. Al naar behoefte kunnen bewoners tegen betaling gebruik maken van diverse services: schoonmaken, wassen, strijken enz., maar ook van het zwembad, de bibliotheek en diverse restaurants. Ze kunnen zich ook aansluiten bij de vele clubs die er zijn, zoals de kookclub, wijnclub, bridgeclub, cultuurclub, fietsclub en zo meer. Na de koffie en de toespraak van de heer Tromp Bakker kwam voor ons -gesplitst in twee groepen- het moment om zelf een op dat moment
onbewoond appartement te bekijken. We beoordeelden samen het appartement, het balkon, het uitzicht enz.
voordat we weer -veel wijzer geworden- naar onze eigen woonsituatie vertrokken.

leyhoeve


 

AAN DE AMSTERDAMSE GRACHTEN ……. 27 SEPTEMBER 2016

Ja, daar ging op 27 september onze grootste excursie van 2016 met 47 Blaakbewoners naar toe. Over gidsen en zo hoefden we ons niet druk te maken; we hadden immers Ko Schaaders in ons midden, die ons graag zijn stad liet zien. De bus zette ons af bij het Filmmuseum Eye Amsterdam aan het IJ, een modern spectaculair gebouw, in 2012 ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl. We dronken koffie in het bar-restaurant met uitzicht op het water en de langsvarende schepen.
Vanaf het Eye was het maar een klein stukje lopen naar de veerboot die ons in een paar minuten naar de overkant van het IJ bracht. Onder leiding van Ko ging het vandaar naar de rondvaartboot voor een uurtje varen door de grachten. Aangezien het water van de grachten via sluizen en stuwen elke nacht wordt ververst, hoefde je niet bang te zijn voor kwalijke geuren. In de boot kreeg je audio uitleg over wat je passeerde, o.a. de Jordaan, de Montelbaanstoren, het Rembrandthuis, de Munttoren, de Stopera, de Hermitage en we zagen de Gouden Bocht, waar vroeger de rijkste Amsterdammers hun herenhuizen bouwden. Nu zijn dat banken en kantoren. Gewezen werd op de hijsbalken boven de gebouwen. De Herengracht was altijd bedoeld om te wonen en heeft achter de huizen mooie siertuinen. We voeren verder langs de Westerkerk, waar Rembrandt begraven ligt, en langs het Anne Frankhuis, waar de gebruikelijke rij wachtenden stond. Na de rondvaart viel onze groep uiteen, maar een vrij groot gedeelte besloot een hapje te eten aan de Kloveniersburgwal met uitzicht op de Waag uit de 15e eeuw aan de Nieuwmarkt en een dichtgetimmerd drugspand achter ons. Hierna nam Ko degenen die zich daarvoor hadden opgegeven mee naar de Zeedijk en de smalle sfeervolle straatjes van de binnenstad, waar we ook langs ramen met werkende en wenkende dames kwamen. We liepen ook door de Warmoesstraat, waar het politiebureau uit de serie Baantjer stond.
Het was redelijk druk op straat, maar de gemoedelijke maak-je-niet-druk sfeer van Amsterdam was er nog wel. Dat schijnt in de bekende winkelstraten wel anders te zijn en Amsterdam begint zich af te vragen of de toeristenstroom niet te groot wordt. Na een bezoek aan de Dam slenterden we in de richting van de Prins Hendrikkade, waar onze bus tegenover het Barbizon Hotel zou stoppen. We hadden nog ruim tijd voor koffie en er waren diverse uitnodigende terrasjes, waar langzamerhand onze hele groep weer bij elkaar kwam. De buschauffeur gaf nog een extra rondje door een stukje Amsterdam, wat Ko de gelegenheid gaf het vroegere café van zijn ouders aan te wijzen. Op weg naar Tilburg zagen we als mooie afsluiting van een geslaagde dag nog een prachtige zonsondergang.
Hennie Sulsters

amsterdam1

amsterdam2

amsterdam3


 

SNOOKERGOLF 21 JUNI 2016

Met 26 nieuwsgierige bezoekers van de dinsdag koffieochtend reden we op 21 juni carpoolend naar Piet Plezier in Oisterwijk. Nieuwsgierig ja, want we gingen snookergolf spelen en niemand wist wat dat was. Natuurlijk begonnen we na aankomst met koffie in het gezellige café en daar vertelde Ko Schaaders dat het in ieder geval in de buitenlucht gespeeld zou worden. Gelukkig was het (eindelijk) droog toen we buiten uitleg kregen over het spel, dat een combinatie bleek te zijn van biljarten en midgetgolf. We waren door Ko al ingedeeld in groepjes van 4 en per deelnemer kregen we een keu en per groep 4 balletjes in de kleuren groen, geel, rood en blauw, corresponderend met de kleuren van de tafels waarop gespeeld werd. De balletjes van verschillende stuiterkwaliteit moesten van tafel naar tafel meegenomen worden en de kleur bepaalde welk balletje op welke tafel gespeeld moest worden. De spelregels kwamen overeen met die van midgetgolf. Het klonk niet erg moeilijk, maar dat viel toch wel tegen. Alleen biljarters hadden misschien een voorsprong omdat de balletjes met de keu langs, over of door hindernissen op tafel naar een kuiltje, een netje, een bakje, een verhoging enz. aan het eind van de tafel gestoten moesten worden. Het bleek een leuk en vaak hilarisch gedoe te zijn, dus er werd heel veel gelachen. Uiteindelijk bleek bij de dames 55 en bij de heren 44 het minste aantal pogingen waarmee de balletjes in het doel terecht kwamen. Hulde!

Snookergolf1

Snookergolf2


 

DUINEXPRES 17 MEI 2016

Vertrekpunt van de Duinexpres was De Moer, dus daar carpoolden we op 17 mei naartoe. Bij café-restaurant ‘t Moaske, zoals het in Brabant hoort gelegen vlak bij de kerk van De Moer, dronken we eerst zoals in Brabant gebruikelijk, koffie. Met appeltaart met slagroom! Daarna was het tijd om kennis te maken met ons vervoermiddel, wegtreintje De Duinexpres en met onze gids Henk Brouwers, die zich officieel gastheer van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen mag noemen. Het wegtreintje had één wagon, wat genoeg was voor ons gezelschap van 19 personen, maar er kan nog een wagon achter gehangen worden en in totaal kunnen er dan 54 mensen mee. Lekker achter glas -er stond een gure wind- begonnen we met een rit door De Moer, vroeger een puur agrarisch dorp met 50 boerderijen, waarvan er nu nog 4 over zijn. Na het dorp reden we door het mooie landschap en de gids vertelde dat hier nog de zeldzame velduil voorkomt en dat de vroegere boeren hun grond vaak hebben verkocht aan De Efteling, die voorziet grond nodig te hebben als natuurcompensatie bij uitbreiding van het pretpark. Na Loon op Zand reden we langs het natte natuurgebied De Brand, waar niet alleen 264 vogels voorkomen, maar ook de zeldzame Weerschijnvlinder en de groene boomkikker. We reden er niet vlak langs en ook de Loonse en Drunense Duinen passeerden we op afstand, maar we stopten wel bij café-restaurant de Rustende Jager aan de rand van de duinen voor een korte pauze. Daarna begon de terugweg via natuurgebied Huis ter Heide, waar we vlak langs het prachtige Leikeven reden. Daar is een lange loopbrug in aangelegd en als je er gaat wandelen (aanbevolen!) is het een heel aparte ervaring om daar overheen te lopen. Na Huis ter Heide reden we opnieuw door het mooie Brabantse land naar ‘t Moaske.

Duinexpres1

Duinexpres2


 

KAPUCIJNENKLOOSTER 19 APRIL 2016

Naar het Kapucijnenklooster
Auteur: Hennie Sulsters

Een bezoek aan een klooster is een serieuze aangelegenheid. Misschien waren er onder de 30 Blaakbewoners die op 19 april naar het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen aan de Korvelseweg carpoolden wel een paar die nog even geoefend hebben op een ernstige gezichtsuitdrukking. Nou, daar wist broeder Richard die ons verwelkomde wel raad mee. In de ruimte waar we na aankomst koffie kregen hield hij een buitengewoon geestige toespraak over heden, verleden en toekomst van de Kapucijnen. Hoe Franciscus, geboren in 1182 als zoon van een welgestelde lakenkoopman en een religieuze moeder na een ontmoeting met een melaatse in 1204 zijn leven radicaal omgooit, afziet van al zijn bezittingen en blootsvoets en gekleed in een pij rondreist om te prediken.
Al gauw kreeg hij volgelingen en die werden toegelaten op voorwaarde dat zij allemaal gelijk zouden zijn, ook de priesters. Een vrouwelijke volgelinge, Clara, stichtte een eigen orde. In 1219 gaat Franciscus met een van de kruistochten mee, maar ongewapend. Hij was ervan overtuigd dat ook Moslims goede mensen zijn en bezocht de sultan in Egypte, waar hij 3 tot 4 dagen bleef en van deze zijn gebedshoorn mee kreeg. Franciscus sterft in 1226 en wordt het jaar daarop heilig verklaard.

Zelf toonde broeder Richard – nooit priester geworden maar altijd broeder gebleven – zich een overtuigd volgeling van St.Franciscus, blij met de keuze van de Paus voor de naam Franciscus en tevreden over de benoeming van de nieuwe bisschop van Den Bosch. Met deze toespraak was ons bezoek al geslaagd, maar we kregen nog een rondleiding door het in 1882 gebouwde complex. Eerst door een lange gang met uitzicht op wat op het eerste gezicht een mooi aangelegde en liefdevol onderhouden binnentuin leek. Pas als je langer kijkt zie je de lange rijen kruizen, voorzien van namen en data, en realiseer je je dat de doden hier heel nabij zijn. De kerk die we bezochten was mooi met veel houtsnijwerk en beelden, alles gemaakt door kloosterlingen. De biechtstoelen vielen op en broeder Richard vertelde dat in de tijd van het Rijke Roomse Leven biechtelingen hier speciaal naartoe kwamen omdat de paters de reputatie hadden “soepel” te zijn. Na deze kerk bezochten we de gebedsruimte van de kloosterlingen, die eenvoud uitstraalt en misschien daarom zo mooi is. De eetzaal zagen we en ook daar viel de eenvoud op. Er zijn in het klooster tevens verzorgingshuis nog 28 bewoners en dat mag weinig lijken, maar er waren er nooit meer dan 35.

Aan het eind van ons bezoek bedankten we broeder Richard hartelijk en wensten hem en de andere Kapucijnen alle goeds.

Kapucijnenklooster1

Kapucijnenklooster2


 

DAF-MUSEUM 15 MAART 2016

Op 15 maart carpoolden we met 35 Blaakbewoners naar Eindhoven voor een bezoek aan het DAF-museum. Als je daar binnenkomt is het eerste dat je ziet een éénpersoons auto. Het is het eerste product van Hub van Doorne, bedoeld als “rijdende regenjas” voor zijn vrouw. Het heeft maar één portier en het dakje kan open. Dit is het enige exemplaar dat ooit gemaakt is en er is echt mee gereden. Een schatje!
Na de koffie splitsten we ons en gingen onder leiding van twee gidsen door het museum. Eerst naar de smidse, waar Hub van Doorne in 1900 begon. Na een jaar had hij al 50 man in dienst. Nu werken er nog 150 voormalige DAF-werknemers (gemiddelde leeftijd  67 jaar) als vrijwilliger om auto’s te restaureren. Hoe geweldig ze dat doen zagen we bij onze rondleiding langs vrachtwagens uit 1950, een brandweerwagen uit 1962, vrachtwagens die aan rally’s hebben meegedaan, kraanwagens, de blauwe koninklijke bus, een hele lange bus waarmee werknemers uit de regio naar hun werk werden gebracht. We zagen ook de strandwagen die in 1967 aan de koninklijke familie werd aangeboden voor gebruik in Porte Ercole. Zo’n zelfde exemplaar werd gemaakt voor Onassis en Jacky Kennedy en ook die auto konden we in het museum zien. We kregen uitleg over het “pientere pookje”, de variomatic aandrijving. Die wordt na aanpassing ook gebruikt in andere auto’s dan DAF en heet dan CVT, maar het principe is hetzelfde. We eindigden onze rondleiding in het Trucknasium, waar schoolkinderen proeven kunnen doen met luchtweerstand, veiligheid en meer dingen die ze over techniek in de boeken leren.

20160316_Daf-museum3

20160316_Daf-museum4


 

TABLET-INLOOP VANAF 9 MAART 2016

DE EERSTE TABLET-INLOOPMIDDAG ZIT EROP
Op woensdagmiddag 9 maart was het dan zover in Sportcafé De Blaak.
Middels een oproep in het vorige Wijkblad, hadden zich zes vrijwilligers gemeld om de bezoekers van de tablet-inloop te begeleiden.
Ruim 20 deelnemers gaven te kennen interesse te hebben. Deze waren dan ook vrijwel alle aanwezig op de eerste tablet-inloopmiddag. Na globale informatie over de aanpak, ging een ieder, met of zonder begeleiding aan de slag. De eerste bijeenkomst was voor de deelnemers, maar uiteraard ook voor de begeleiders wennen. Na afloop hebben de begeleiders de bijeenkomst nabesproken. Besloten werd om de aanpak enigszins te wijzigen.
OOK U KUNT NOG DEELNEMEN! Elke woensdag t/m 27 april om 14:00 uur in het Sportcafé.

20160309_Tablet-inloop1

20160309_Tablet-inloop2


 

LANGER THUIS WONEN MET DE JUISTE ZORG 3 MAART 2016

Op donderdag 3 maart vond er een thema-avond plaats in het Sportcafé De Blaak.
Iedereen die zorg nu of in de toekomst nodig heeft en mantelzorgers die voor ouders, familie of buren zorgen waren welkom.
Wijkraad De Blaak organiseerde samen met de Tilburgse Toegang en ContourdeTwern deze informatieve thema-avond over langer thuis wonen met de juiste zorg.
Er waren ruim 60 bezoekers die ontvangen werden met een kopje koffie, aangeboden door de wijkraad.

Gastsprekers waren: Ingrid v.d. Hout, ouderenadviseur
Loes Smeets, wijkverpleegkundige
Lindi Sprangers, Loket Z
Willeke Sloot, mantelzorgconsulent
Ruud Zuer, voorzitter van Wijkraad De Blaak, heette iedereen welkom en is gedurende de avond gespreksleider.
Ko Schaaders en Nelly van der Bijl speelden het echtpaar in het keukentafelgesprek.
Frans van Angeren, inventariseerde de vragen en maakte deze inzichtelijk op het scherm.

Door middel van een keukentafelgesprek, in de vorm van een rollenspel, werd de wijkbewoners inzicht gegeven over de volgende onderwerpen.
Wat kunnen de professionals voor hen betekenen?
Welke (zorg-) voorzieningen zijn er?
Wat zijn de kosten?
Hoe en waar kun je voorzieningen aanvragen?
Na een geanimeerd keukentafel gesprek waarin veel onderwerpen aan de orde kwamen was het pauze.
Tijdens de pauze konden de bezoekers hun vragen opschrijven zodat ze na de pauze beantwoord konden worden door de betreffende professional.
Er waren heel zinvolle en interessante vragen waar uitgebreid op ingegaan werd. Dat leverde daardoor nog eens veel informatie op voor de aanwezigen.
Tevens werd gewezen op een grote hoeveelheid documentatie die aanwezig was en meegenomen kon worden.

Nadat Ruud een slotwoord gesproken had en iedereen bedankt had voor deelname en aanwezigheid, kreeg men de gelegenheid om desgewenst persoonlijk met de sprekers in gesprek te gaan of een vervolgafspraak te maken.

Alles bij elkaar een interessante en leerzame avond.

Nelly van der Bijl

Langer thuis wonen1

Langer thuis wonen2


 

KOERSBAL 16 FEBRUARI 2016

Een onbekend balspel? Kijken wat dat is! Op 16 februari waren 21 Blaakbewoners benieuwd genoeg om te carpoolen naar Frater Matheushof in de Capucijnenstraat, waar genoeg ruimte is om de mat van 8 bij 2 meter waarop het spel gespeeld wordt uit te rollen. Die groene vilten mat lag al klaar en we ontdekten meteen dat je daar absoluut niet overheen mag lopen. “Dat is niet minder dan een oorlogsverklaring!” kregen we te horen. De mat is met lijnen verdeeld in vakken, die verschillende puntenwaarden hebben. Verder bestaat het spel uit 4 bruine en 4 zwarte koersballen van massief kunststof met elk een diameter van 100 mm en een gewicht van 750 gram en een witte doelbal, jack genoemd, met een diameter van 52,4 mm en een gewicht van 120 gram. Het zwaartepunt van de koersballen ligt iets naast het midden, waardoor ze een boogvormige lijn (koers) volgen als ze worden gespeeld. Gekleurde cirkels aan een van de zijkanten van de ballen geven de richting van de afwijking aan. Het spel begint met het rollen van de jack. Als die tot stilstand is gekomen, wordt ie op die plaats met een koersbalstick in het midden van de mat gelegd. Dan wordt een zwarte bal gerold, die liefst zo dicht mogelijk bij de jack tot stilstand moet komen, vervolgens een bruine bal, dan weer een zwarte bal enz. tot alle ballen zijn gespeeld. De puntentelling is ingewikkeld met extra punten of aftrek van punten voor allerlei situaties. Er is dan ook niet alleen een wedstrijdleiding maar ook een wedstrijdsecretariaat, adviezen voor de juiste greep van de bal en nog veel meer. Maar de mensen van de Matheushof verzekerden ons dat ze nog maar 3 weken koersbal speelden en zij hadden het spel al helemaal onder de knie. Leuk is het in ieder geval wel.

20160312_Koersbal


 

FYSIOTHERAPIE DE BLAAK 19 JANUARI 2016

Veel Blaakbewoners zullen zich bij het zien van de verbouwing en tijdelijke verhuizing van de huisartsenpraktijk en de apotheek aan het parkeerterrein van het winkelcentrum hebben afgevraagd “en de fysiotherapie?”. Nee, Fysiotherapie De Blaak die blijft op de bestaande locatie! Dat hoorden wij van de fysiotherapeuten Frimme Böttger, Pauline van Oeveren en Hedske Schaafstra toen zij in de Hofstede op 19 januari een lezing gaven over hun vak. Pauline van Oeveren vertelde dat zij bekkenfysiotherapeute is met een speciale opleiding in alles wat met het bekken te maken heeft, waardoor zij zelfs inwendig onderzoek mag doen. Diverse bekkenproblemen kwamen aan de orde, zoals incontinentie, obstipatie en verzakkingsklachten, die allerlei verschillende oorzaken hebben zoals aanleg, zwaar tillen, een bevalling, inspanning, stress, COPD, overgang, operaties en overgewicht. Het is natuurlijk belangrijk de juiste oorzaak te achterhalen, want de gevolgen kunnen ingrijpend zijn en zelfs tot sociale isolatie leiden. De behandeling kan bestaan uit medicijnen, bekkenfysiotherapie, maar ook uit toiletadvies, waarbij soms een “poep en plas dagboek” bijgehouden moet worden. Hedske Schaafstra vertelde ons vervolgens over oedeem, waarvan de oorzaken ook divers zijn, zoals reuma, een operatie enz.. Zij behandelt de klachten met massage, zwachtels, intapen, elastische kousen en/of oefeningen. Afgezien van patiënten met specifieke klachten wordt de fysiotherapiepraktijk ook bezocht door mensen die hun conditie op peil willen houden, zoals bij Sporten op maat à €87.50 per kwartaal en er wordt gewerkt aan een programma Sporten voor ouderen.

20160312_Fysiotherapeuten


 

KERSTBRUNCH 15 DECEMBER 2015

In de Blaak zijn er nogal wat mogelijkheden om elkaar in groepsverband te ontmoeten. Denk aan de koffieochtend op dinsdag, wandelen en fietsen, de gezamenlijke barbecue en natuurlijk ook de kerstbrunch. Die vond plaats op 15 december, trok 52 deelnemers en was weer heel gezellig. Bij de Hofstede kon je eigenlijk het beste eerst even langs de kerststal buiten lopen om die eens goed te bekijken. Wat is alles tot in detail goed verzorgd! Het opbouwen gebeurt elk jaar door vrijwilligers op leeftijd, geholpen door 6 leden van de Scouting. Als extra aanwinst stond er een kerstboom die nog jaren mee kan, gedoneerd door een gezin uit onze wijk en mooi versierd. Binnen hoorden we al de klanken van het duo Rob en Kelly Grosveld, die ons tijdens de bijeenkomst nostalgische liedjes brachten.
Al gauw stonden soep en heerlijk belegde broodjes op tafel en ging onze aandacht daarnaar uit. Na afloop dankte Ruud Zuer, voorzitter van de wijkraad, alle vrijwilligers die aan het slagen van de bijeenkomst hadden bijgedragen. En niet alleen Jet, maar ook “stille kracht” Ans van de Hofstede werden bedankt voor hun goede zorgen en kregen een bloemetje overhandigd. In zijn toespraak bedankte Ruud Zuer ook Jenny en Ko Schaaders voor al hun werk en overhandigde hen een fles wijn.

Kerstbrunch1_15122015

Kerstbrunch2_15122015


 

BOWLEN DINSDAG 17 NOVEMBER

20151125_Bowlen


 

HERFSTWANDELING DINSDAG 3 NOVEMBER

20151123_Wandelgroep

Startklaar voor een mooie herfstwandeling


 

QUIZ DINSDAG 20 OKTOBER

20151125_Quiz


 

FIETSTOCHT DINSDAG 6 OKTOBER

De weersverwachting was uitzonderlijk slecht. Op maandag 5 oktober krijgen we een mail:
Mededeling m.b.t. de fietstocht voor morgen.
De fietstocht morgenochtend (09:30 uur Hofstede) gaat gewoon door,
evenals de lunch voor de 31 personen die zich hebben opgegeven.
Voor alle zekerheid: denk aan de regenkleding.
M.vr.gr. Wim
De eerste dinsdag van de maand staan de fanatieke fietsers van De Blaak om 09.30 uur klaar bij De Hofstede. Een dertigtal fietsers starten deze keer. Het zijn voor het overgrote deel elektrische fietsen. Ook de “echte” fietsers kunnen goed meekomen. Veiligheid en gezelligheid staan voorop. We fietsen ongeveer 35 kilometer door het Brabantse land. We gaan richting Loon op Zand. Zoals gewoonlijk is het een mooie tocht. In Loon op Zand, bij de Kiosk drinken we koffie en natuurlijk met iets lekkers. Behalve appeltaart hebben ze hier ook gebak en worstenbroodjes. Voor een hongerige fietser keuze genoeg. Na de koffiepauze gaan we via Tilburg Noord richting De Blaak. Bij het Sportcafé worden we ontvangen met een heerlijke lunch, deels gesponsord via een bijdrage van VJW als stimulans en waardering voor onze fietsactiviteiten. Tomatensoep, broodjes kroket, kaas, tonijn en gezond worden verorberd. De fietsers bedanken de organisatoren voor de mooie fietstochten van dit seizoen met een doosje Merci. Ondanks de heel slechte weersverwachting hebben we de regenpakken niet nodig gehad. De Bilt had het mis.
Moe en voldaan nemen we rond 15.00 uur afscheid van elkaar, met de belofte elkaar weer te zien op de eerste dinsdag van november. Om 09.30 uur starten we dan bij de Hofstede voor een wandeling in onze woonomgeving. Na afloop van deze wandeling drinken we koffie bij de Hofstede. We lopen ruim een uur en nodigen ook u uit om mee te gaan.
Marij

20151123_Fietsgroep


 

WILDWEST OP HET TERRAS VAN “DE HOFSTEDE”
Auteur: Hennie Sulsters

Voor de 73 Blaakbewoners die zich voor de barbecue van 12 juli hadden ingeschreven was de vraag natuurlijk of we het droog zouden houden. Nou nee, af en toe moesten we voor een licht buitje schuilen onder de parasols. Het weer was dus niet geweldig, de sfeer wel. Als thema was gekozen voor Country and Western en verbazend veel deelnemers hadden zich met hun kleding daaraan aangepast, soms met een complete cowboy outfit inclusief (speelgoed)schiettuig, soms met een enkel accent zoals een sheriff ster. Bij de ingang waren ook nog cowboy hoeden te koop en die zag je veel. De organisatoren Steef Zoontjens en Ad Schraven hadden het terras leuk aangekleed met Amerikaanse vlaggetjes en hier en daar een paardenhoofdstel en -tuigje.

Toen de barbecue volop brandde gingen we naar binnen voor salades, stokbrood en sauzen en langs het vuur voor de vleesgerechten. Voor de liefhebbers waren er binnen ook typisch Amerikaanse hamburgerbroodjes, die je zelf kon beleggen met kaas, uien enz. en afmaken met een grote hamburger van de barbecue. Niet voor pruimenmondjes!

De muziek was uiteraard in stijl en Mieke en Steef lieten zien hoe de linedance gedanst wordt en al gauw deden meer liefhebbers mee. Leuk om te doen en leuk om te zien, zoals trouwens de hele middag was.

Bijdrage vanuit de Grebbe:
Dit jaar hadden we ons opgegeven voor de BBQ bij de Hofstede in De Blaak.
We hadden er allemaal zin in, lekker even weg heerlijk wat zullen we toch genieten.
De helft van de cliënten ging met de taxi daar het voor hen te ver was om te lopen en er niet genoeg begeleiding was om de rolstoelen te duwen.
De anderen gingen te voet met twee personeelsleden naar De Hofstede.
Daar aangekomen kregen we allemaal een bandje om zodat de bediening wist wie er bij de BBQ hoorde.
Ook kon je er cowboy hoeden kopen voor maar 3 euro; vijf cliënten hebben er één gekocht.
De ene heeft de hoed op zijn kamer gehangen de ander heeft de hoed heel de dag op, zo heeft ieder gedaan met de hoed wat die zelf wilde.
Reacties van de cliënten over de BBQ zijn: het was gezellig, het was leuk, lekker eten maar één cliënt vond dat er weinig keus was van vlees en vond de salades wel lekker. De ander vertelde dat er genoeg eten was.
De country muziek vonden allen erg leuk en gezellig. Ik heb nog even gedanst alleen en met leiding werd er verteld. En ik heb line dansen gedaan met andere mensen, ja dat was leuk was ook weer een reactie.
Dus al met al hebben onze cliënten een leuke gezellige zondagmiddag gehad. Het was zeer geslaagd.
Als het enigszins kan zijn we volgend jaar weer van de partij.

BBQ BBQ

Alle foto’s zijn te vinden in het fotoalbum.


 

Osteoporose

Zie je bij voetbal of rugby een speler keihard tegen de grond gaan en daarna gewoon weer door spelen, dan weet je een ding zeker: géén osteoporose. Klopt ook, want botontkalking (duidelijker woord voor osteoporose) begint pas vanaf 40 jaar. Dit en nog veel meer werd ons verteld door Martijn Kolen, die zijn lezing – zonder microfoon duidelijk hoorbaar tot achter in de zaal – hield op 21 april.

Mannen beginnen al met een voorsprong, want ze hebben meer botmassa dan vrouwen en daarbij komt dat vrouwen na de overgang meer botmassa gaan verliezen. Botafbraak komt voor bij 10% van de mensen boven 50 jaar en wordt beïnvloed door gewicht (minder dan 60kg en BMI lager dan 20), langdurig gebruik van bepaalde medicijnen (b.v. bij kanker), Prednison, Antidepressiva of een tekort aan vitamine D en/of calcium en vervroegd in de overgang komen. De gevolgen zijn groot: verhoogde kans op botbreuken, inzakken van rugwervels, evenwichtsverlies en klachten in organen als die onder druk komen. Om al deze ellende te voorkomen is het belangrijkste om te blijven bewegen en op de voeding te letten, met name of die voldoende calcium bevat.

Bij een tekort zijn er calciumtabletten. Om calcium te kunnen opnemen is vitamine D nodig en dat wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. De Gezondheidsraad adviseert minstens 30 minuten per dag te bewegen, vooral wandelen, Nordic walking, tennis, golf, steps, traplopen, klussen om het huis, stofzuigen enz.

Op een vraag uit de zaal wat het verschil is tussen artrose en osteoporose legde Martijn Kolen uit dat bij artrose het kraakbeen verdwijnt en bij osteoporose het bot. Tussen die twee is geen relatie. Na afloop van de lezing dankte Ko Schaaders Martijn Kolen voor de buitengewoon heldere uiteenzetting en overhandigde hem de gebruikelijke attentie.


 

OUDEREN & VERSLAVING

In het wijkblad van februari werd al aangekondigd dat op 24 februari een informatiebijeenkomst zou worden gehouden over afhankelijkheid van alcohol en/of medicijnen bij senioren. 41 belangstellenden kwamen naar de Hofstede en luisterden naar de heer Stan van de Ven van GGz Tilburg en Breda, die zich met name bezighoudt met verslavingsproblematiek bij ouderen.  Naast een kort overzicht van de medicijnen waaraan mensen verslaafd kunnen raken, met name kalmerings- en slaapmiddelen, die door 25% van de senioren (meest vrouwen) worden gebruikt, ging de lezing toch voornamelijk over alcoholverslaving bij ouderen. Aan de orde kwamen de factoren die overmatig alcoholgebruik in de hand werken en de indicaties waaraan men de steeds grotere afhankelijkheid kan herkennen.

Voor velen verrassend was het te horen, dat jongeren minder drinken dan senioren; we kennen toch allemaal de krantenberichten over overmatig drinkende jongeren? Maar jongeren drinken bij het uitgaan en dat doe je niet dagelijks en ouderen drinken thuis, wat een sluipende verslaving in de hand kan werken. Van de lichamelijke, geestelijke en sociale gevolgen daarvan schetste de spreker een somber beeld.

Op de vraag wat zijn werk precies inhoudt antwoordde de heer van de Ven, dat hij op verzoek van familie en/of mantelzorgers, huisarts of thuiszorg contact opneemt met mensen die op dit gebied hulp nodig kunnen hebben. Die hulp kan dan na verwijzing komen van de huisarts, de praktijkondersteuner van de huisarts, een AA-groep of een GGz-zorggroep. Individuele contacten aan huis door een behandelaar zijn mogelijk, maar ook groepsbehandeling in een 55+ groep, systeembehandeling als ook partner en kinderen bij de behandeling betrokken worden, opname voor detoxificatie en medicamenteuze behandeling via een psychiater. Alles hangt af van de persoonlijke omstandigheden.

Na de lezing dankte Ko Schaaders de spreker voor zijn duidelijke uitleg. De fles wijn die zijn dankwoord vergezelde viel ondanks het onderwerp toch in goede aarde.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES


 

Welzijn in Het Laar

We hebben al eens eerder een lezing over Het Laar gehad, maar op dinsdag 10 maart kwamen Margo Korthals, Loes Smeets en Corrie v .d. Zanden naar de Hofstede om te vertellen wat daar plaatsvindt om het welzijn te bevorderen. Er waren 39 geïnteresseerde   Blaakbewoners. Margo Korthals hield de lezing en noemde de activiteiten die het Laar aanbiedt op recreatief, cultureel en ander gebied, zoals horeca, koken, modedagen, exposities en open dagen. Als recreatie kan gekozen worden voor biljarten, jeu de boules, sjoelen, fitness, bewegen voor ouderen, yoga en nog veel meer.  Op al die gebieden zijn er clubs, maar men kan zich ook aansluiten bij een handwerkclub, schilderclub, het zangkoor of meedoen aan bridge, schaken of dammen, kaartspel of bingo. Verder is er een bibliotheek en een internetcafé en worden er lezingen gehouden, optredens verzorgd, natuurfilms vertoond of er vindt een bioscoopavond plaats. En natuurlijk is er elke dag de uitstekende keuken. Na afloop van de lezing kregen alle aanwezigen een map mee met niet alleen een opsomming van de mogelijkheden, maar daarbij ook gespecificeerd de kosten.  Handig!

Mocht u nog meer over Het Laar willen weten, dan is daar de website www.hetlaar.nl.  U kunt de map tevens opvragen bij Ko Schaaders.

SAMSUNG CAMERA PICTURES


 

Brandweer in de Hofstede
Auteur: Hennie Sulsters

Nee, geen brand – onder het motto “voorkomen is beter dan blussen” heeft de brandweer een afdeling risicobeheersing. Van Yvonne en Bas van die afdeling kregen de 37 bezoekers van het koffie uurtje op 20 januari voorlichting over brandveiligheid in en om het huis.
Yvonne Presentatie Brandweer
De lezing begon met wat cijfers: jaarlijks vallen er bij brand 50 doden en 1000 gewonden, de meeste branden breken uit tussen 15.00 en 21.00 uur, brandbestrijding kost per jaar per inwoner € 66, de brandweer rukt per jaar 7000 keer uit naar particulieren en de schade door brand bedraagt zo’n half miljard euro per jaar.

Dan de oorzaken van brand: brandstichting, in bed roken, koken, elektrische apparaten (denk b.v. aan wasdrogers), vuurwerk, schoorsteenbrand en ongelukken bij klussen, zoals verf afbranden enz.

Een brand ontdek je niet meteen. Zonder rookmelders duurt dat gemiddeld maar liefst 15 minuten, een rookmelder brengt dat terug naar 1 minuut. Het is een illusie te denken dat je in je slaap een brand kunt ruiken, alleen een doordringend geluid zoals van een rookmelder maakt je wakker.

Het meest spectaculaire deel van de voorlichting vond plaats op het terras: de demonstratie “vlam in de pan doven”. Met gas werd een steekvlam onder een “pan” veroorzaakt, die door Bas Visser eerst met een deksel en een tweede keer met een blusdeken werd gedoofd. Daarna mochten vrijwilligers onder ons hetzelfde proberen. Nogmaals werd benadrukt dat nooit geprobeerd mag worden brandende olie met water te blussen.
Deksel Blusdeken

Koud, maar heel wat wijzer, gingen we de Hofstede weer binnen om nog even op te warmen.


Kerstbrunch 2014
Auteur: Hennie Sulsters

Net als in 2013 hadden zich weer bijna 70 Blaakbewoners aangemeld voor de kerstbrunch van 16 december 2014 in Hofstede De Blaak. De kerststal buiten was opgebouwd en ingericht door de vrijwilligers, de grote kerstboom binnen mooi versierd, met de Kerstman in top, en de tafels en stoelen zó gerangschikt dat iedereen een goede plaats had.

Was alles dus hetzelfde als andere jaren? Neen! De Melodiva’s zijn gestopt en daarvoor in de plaats traden 11 zangeressen en een pianist van het koor Galiopé voor ons op. Zij brachten een selectie van bekende en minder bekende kerstliedjes, waaronder zelfs enkele liederen uit Israël. Van de pauze, na hun eerste optreden, maakte de voorzitter van de wijkraad Ruud Zuer gebruik om Ko en Jenny Schaaders in het zonnetje te zetten en hen allebei een cadeau te overhandigen. Welverdiend! Ook alle andere vrijwilligers, zoals de bouwers van de kerststal, werden door de voorzitter bedankt.
Galiopé kerstbrunch
Bij de brunch was er ook iets veranderd: geen buffet, maar grote schalen op tafel met zoals altijd lekker belegde broodjes en daarbij kommen soep die aan tafel geserveerd werden. Voor herhaling vatbaar.