Duurzaamheidssubsidies

De snelle opwarming van de aarde is alleen tegen te gaan als iedereen er de schouders onder zet. Onze huizen verduurzamen is dan ook hard nodig, maar dat hoeft u gelukkig niet allemaal uit eigen zak te betalen. Zowel landelijk als op gemeentelijk niveau zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor het isoleren van uw huis of het (laten) installeren van zonnepanelen of energiepompen. Op deze pagina vertellen we u over de mogelijkheden.

Energie-advies

Als u niet weet waar u moet beginnen met verduurzamen, dan kunt u terecht bij de energie-adviseurs van de gemeente en de Energiecoöperatie. U kunt op verschillende manieren een expert laten meekijken die kan zeggen op welke manier u uw huis groener kunt maken en hoe lang het duurt voor hoe de investering daarin terugverdient. Er zijn daarvoor drie opties:

Optie 1: kort energieadvies

Een gratis advies ter waarde van 30 euro. Bel met jouw vraag naar 088 00 62 013. Dat kan op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Je kunt je vraag ook mailen via het contactformulier. Binnen 24 uur heb jij een reactie.

Optie 2: bezoek aan huis

Een bezoek van de energieadviseur aan huis voor 65 euro, ter waarde van 210 euro. Samen met de energieadviseur loop je door je huis. De adviseur vertelt direct wat jij kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote en kleine maatregelen. Na het bezoek krijg je een rapport met jouw persoonlijke advies en een stappenplan waar jij mee aan de slag kunt.

Optie 3: online energieadvies

Een online energieadvies voor 20 euro, ter waarde van 90 euro. Wil jij advies speciaal voor jouw woning en energieverbruik? Maak dan een afspraak voor een onlinegesprek. Vooraf vul je alvast wat informatie in. Zo kan de adviseur je nog beter helpen.

Als u een afspraak wil inplannen of meer informatie wil vinden over dit advies kunt u kijken op duurzamertilburg.nl.

Tilburgse subsidies

Tilburg heeft een paar manieren om subsidie te geven voor verduurzaming. Dat gaat met name om het aanleggen van groene daken en het vergroenen van uw tuin.

Groene leges

Voor bepaalde duurzame maatregelen aan de woning, zoals het plaatsen van een warmtepomp of een groen dak, heeft u soms een omgevingsvergunning nodig. En dat kost geld: u betaalt zogenoemde bouwleges. Doet u een vergunningsaanvraag bij de gemeente Tilburg om uw huis duurzamer te maken? Dan kunt u (een deel van) de leges terugvragen aan de gemeente.

Groene maatregelen

U kunt ook subsidie krijgen voor een aantal groene initiatieven. Hoe meer maatregelen u neemt, hoe meer subsidie er beschikbaar is. Het gaat om een groen dak of een groene gevel aanleggen, het ontstenen van uw (voor)tuin, een waterton plaatsen, of een infiltratiesysteem aanleggen. De volgende subsidies zijn beschikbaar:

Leningen

Voor wie geen aanspraak kan of wil maken op subsidies kan bij de gemeente ook aanspraak maken op een stimuleringsregeling voor verduurzaming. Die kan worden gebruikt voor het aanleggen van bijvoorbeeld zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp.

Alle informatie over de voorwaardes van die lening vindt u op deze website.

Zon-op-je-dak-lening

Als u niet in één keer een compleet bedrag wil uitgeven aan zonnepanelen dan is het via de gemeente Tilburg mogelijk een pakket te nemen waarbij u maandelijks een bedrag bepaalt. Dat project heet Zon-op-je-dak en is eigenlijk een soort leenconstructie waarbij u een rente van 0,75% betaalt.

Voor alle informatie over het project Zon-op-je-dak kijkt u op deze website.

Landelijke subsidies

De Nederlandse overheid biedt de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan. Dat is een subsidie voor wanneer u twee of meer duurzame maatregelen door wil voeren in uw huis. U kunt bijvoorbeeld tot wel 30% terugkrijgen van de kosten van een installatie van een warmtepomp. Ook isolatiemaatregelen of het plaatsen van een zonneboiler vallen daaronder.

Alle informatie over het landelijke subsidieprogramma voor verduurzaming vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Via de Belastingdienst kunt u de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Dat bespaart toch al snel 21% in de aanschafkosten! Voor meer informatie daarover kunt u kijken op de website van Milieu Centraal.