Als Blaak-bewoner denk je bij het woord “culinair” al gauw aan Hofstede de Blaak. Maar “Puur Culinair” huist ergens anders en wel bij Amarant op het Daniël de Brouwerpark van het Piusoord aan de Bredaseweg. Op 20 maart gingen we er met 31 Blaak-bewoners carpoolend of fietsend naar toe om een kijkje te nemen.

We werden met koffie verwelkomd door de heer Cees Corstiaans, die ter introductie vertelde hoe de maaltijden voor puur culinair worden bereid, namelijk sous-vide, dus vacuüm, wat wil zeggen dat vlees bijvoorbeeld wordt aangebraden, vervolgens vacuüm verpakt om in water van 70-80 graden Celcius verder te garen. Het voordeel hiervan is dat niets van de smaak, voedingsstoffen, vitaminen en mineralen verloren gaat.

Na deze uitleg volgde een korte excursie, waarbij we niet alleen de grote ketels voor het garen zagen, maar ook de vacuüm verpakte ingrediënten en de maaltijden zoals ze worden afgeleverd. Dat zag er goed uit. Dat het ook goed smaakte stelden we even later zelf vast, toen we eerst een proefbekertje met een romig soepje van gepureerde erwtjes en daarna een schaaltje met rode kool met hachee geserveerd kregen. Ja, culinair!

De heer Corstiaans benadrukte nog dat Puur Culinair zoveel mogelijk gebruik maakt van producten uit de streek. Zo komt de kip bijvoorbeeld uit Diessen en het rundvlees uit Goirle. Puur Culinair kookt niet alleen voor de bewoners en medewerkers van Amarant, maar levert ook aan geïnteresseerden uit Tilburg. Op de website www.puur-culinair.nl vindt u meer.