Zoals u misschien wel hebt gehoord wordt er aan de rand van de Blaak, aan de Hub van Doorneweg, migrantenhuisvesting gebouwd. Inmiddels zijn de eerste migranten daar in getrokken. De wijkraad heeft goed contact met de bewoners en de beheerders en ging onlangs op kenningsmakingsbezoek.

De eerste 80 bewoners zijn inmiddels ingetrokken in het pand aan de Hub van Doorneweg, net voorbij het viaduct onder de A58. De bewoners wonen nu nog in een bestaand pand. Op den duur moeten daar 250 mensen komen te wonen voor een beperkte periode. Daarnaast wordt er gebouwd aan een tweede permanent gebouw dat in de komende twee jaar moet worden opgebouwd. In dat pand kunnen nog maximaal 400 mensen wonen.

Het merendeel van de bewoners bestaat uit Poolse gastarbeiders die soms voor een korte periode van een paar weken in Nederland komen werken, al zijn er ook bewoners die hier een jaar of langer wonen en werken. De meeste van hen werken in distributiecentra rondom Tilburg heen.

Op het moment zijn er nog weinig faciliteiten voor de bewoners, met name als het gaat om vermaak. Daar wordt wel aan gewerkt. Zo wordt een deel van het parkeerterrein later omgebouwd en komt er een voetbalveld, een tuin en een barbequeplaats.

Het pand waar de arbeidsmigranten momenteel wonen.

Zorgen en contact

We hebben de laatste jaren uiteraard de zorgen vanuit de wijk gehoord, met name van Blaak-bewoners aan de rand van de wijk die dicht bij de locatie leven. Er zijn onder andere zorgen rondom overlast, al hebben we daar vooralsnog geen meldingen van ontvangen.

De wijkraad heeft inmiddels goed contact met de complexbeheerders. Zij zeggen ook erg open te staan om met de buurt verder kennis te maken, en horen het ook graag als er klachten van omwonenden zijn. Naast de wijkraad gaat ook de buurtpreventie uit de Blaak nog kennismaken met de beheerders en beveiliging van het complex. Zo kunnen ze ook samen optrekken of afspraken met elkaar maken.

In principe zullen de wijkraad en de buurtpreventie de schakel zijn tussen buurtbewoners en de complexbeheerders. We hebben ook afgesproken zeker in de beginperiodes regelmatig contact te houden om te bespreken wat er leeft onder bewoners, zowel uit de wijk als in het gebouw – zo spreken we elkaar niet alleen bij incidenten, maar houden we ook zo goed contact.

Als u nog vragen heeft over de migrantenhuisvesting, of als u toch nog overlast ervaart, neem dan vooral contact met de wijkraad op! U kunt ons bereiken op secretariaat@wijkraaddeblaak.nl.